Hoe proef je wijn? Ook voor wijnsnobs en walsende sommeliers!

Like:
7
Proeven doe je zo! 

Ik zie opvallend vaak in een restaurant dat men eigenlijk een wijn niet op de juiste wijze proeft. Ik vind het bijna gaaf als etikettendrinkers (mensen die voor de merkjes gaan zoals bijvoorbeeld de Super Tuscan Tignanello en deze wijn vaak ook nog te jong drinken) oftewel gewoon wijnsnobs door de mand vallen in een restaurant. Bij deze categorie komt dit namelijk het meest voor. Bijna sneu. Proeven is niet moeilijk. Iedereen kan proeven. Alleen, doe het dan op de juiste manier. Helemaal irritant zijn de walsende sommeliers. Deze sommeliers brengen al walsend een glas wijn aan tafel. Gewoon belachelijk!

Hoe heurt het eigenlijk?

Proeven doe je in 6 stappen:

Stap 1: kijken naar de wijn

Is het een stille wijn of heeft hij mousse? Is hij helder of heeft hij depot?

Stap 2: houd de wijn stil onder de neus

Laat de wijn staan of pak het glas bij de steel en houd hem stil onder de neus, en niet walsen dus

Ruik! Als men aan deze zogenaamde ‘stille spiegel’ van de wijn ruikt geeft dat informatie over afwijkingen (zoals bijvoorbeeld kurk of stallucht) en houtgebruik. WANT LET OP!!!! Zodra er gewalst is, versmelten afwijkingen en specifieke houttonen met de andere aroma’s die juist door het walsen vrijkomen.

Stap 3: walsen en weer ruiken

Laat de wijn nu pas in het glas walsen. Door rustige kleine cirkeltjes te draaien met het glas te maken, komen de aroma’s vrij. Ruik regelmatig terug om te ontdekken wat er in het glas gebeurt en welke aroma’s er opnieuw vrijkomen.

Stap 4: slok nemen

Neem een grote slok. De zoet-, zuur-, zout en bitterpapillen liggen  verspreid over de tong.  Zuig ook wat lucht naar binnen, zodat de aroma’s via de mondholte de neuspapillen bereiken. Behalve de smaak (zoet, zuur, bitter) kun je ook bepalen of de wijn een zacht, stroef of strak mondgevoel achterlaat.

Stap 5: uitspugen of doorslikken

Ga na hoe lang de smaak in de mond blijft hangen. De lengte en spanning van de afdronk zeggen veel over de kwaliteit van de wijn. De betere wijnen hebben een langere en gevarieerde afdronk.

Stap 6: de conclusie

Uiteindelijk gaat het om de balans in de wijn. Een wijn met weinig zuur en veel zoet is niet lekker.  Een wijn is in balans als de geur, de smaak en de structuur samen één geheel vormen.

Last but not least. Wedden dat je nu vaker oplet in een restaurant hoe men proeft! In ieder geval weet jij dan wel hoe het heurt!!!!!!

Laat een reactie achter Eén reactie

Laat een reactie achter