Topgerecht binnen 6 minuten!

Like:
4

Een topgerecht binnen 6 minuten!

Vrijdag visdag! Vanmorgen vroeg ik aan mijn mannen: “Waar hebben jullie vanavond zin in?” Slibtong natuurlijk! Vaak vaste prik op vrijdag. Gezond, lekker en niet geheel onbelangrijk binnen 6 minuten klaar.

Ik ben opgeroeid in een hotel te Weert. Bij ons op de kaart stond vroeger niet sliptong maar slibtong. Wat blijkt in 1992 definieerde de Dikke Van Dale slibtong als ‘tongschar’ en sliptong als 1) ondermaatse zeetong en 2) (verkeerdelijk voor) slibtong.

In 1999 heeft de Dikke Van Dale na raadpleging van de branche het woord slibtong geschrapt en heeft sliptong nog maar één betekenis: ‘ondermaatse zeetong’.

De schrijfwijze slibtong suggereert dat de sliptong in het slib leeft. De naam is afkomstig uit de visserswereld oftewel kwam voor in het ‘visserslatijn’. Beroepsvissers noemden ondermaatse zeetong sliptong, omdat deze vis gemakkelijk door de mazen van het net slipt. Sliptong is dus een samenstelling van het werkwoord slippen (wegglijden, wegglippen, ontsnappen) en tong.

Anyway we eten dus vanavond sliptong!

Ingrediënten
(2 personen)

  • 4 sliptongetjes
  • bloem
  • paneermeel
  • flinke klont roomboter

 

Bereiden

  1. Zet een kom klaar met bloem en een kom met paneermeel.
  2. Haal de sliptongetjes aan beide zijden eerst door de bloem en vervolgens door de paneermeel.
  3. Verhit een flinke klont roomboter in de koekepan en bak de sliptongetjes aan iedere kant 3 minuten en klaar is Kees.

Heerlijk met Hollandse sla en frietjes!