Like:
6

Pekingeend!

Vanavond komt mijn beste vriend eten met zijn kinderen. Uiteraard is ook mijn man mijn beste vriend, maar deze vriend is een soort kunstbroer. Ik wil iets bijzonders maken, omdat ik onze vriendschap zeer waardeer!!!!!!

Als ik in mijn omgeving inventariseer is zowel jong als oud gek op Pekingeend met flensjes. Gelukkig kwam ik in het 3e Glossy Kookboek van Buitengewoon Tafelen Peter van der Sandt van SL Lederwaren uit Zutphen tegen. Hij heeft een buitengewoon goed recept voor Pekingeend. Het recept klopt als een bus en die eend is niet te versmaden!!!! Als ik in tijd gebrek kom dan gebruik ik voor dit recept een ventilator, want dat versnelt het proces!

Print Friendly

Ingrediënten
(4 personen)

Ingrediënten pekingeend

 • 1 tamme eend, circa 2 kilo
 • 20 Chinese pannenkoekjes*
 • 1 komkommer
 • 1 bosje lente-ui

Ingrediënten marinade

 • 2 theelepels zout
 • 5 theelepels vijfkruidenpoeder*
 • 2 eetlepels Hoisinsaus*
 • 1 eetlepel sojabonenpasta*
 • 2 eetlepels Chu Hou saus*
 • 2 tenen knoflook
 • 2 steranijs, gedroogd
 • 1 stuk gember, duimgrootte

Ingrediënten lak

 • 3 eetlepels maltose*
 • 1,5 eetlepel Shaoxing rijstwijn*
 • 2 eetlepels donkere sojasaus*
 • 1 eetlepel zwarte rijstazijn*
 • 25 ml koud water

* verkrijgbaar bij de toko of Amazing Oriental!

Keukenspullen

 • metalen prikkers
 • vleeshaak
 • keukentouw
 • ventilator

Pekingeend

 1. Snijd de vleugels van de eend en verwijder het overtollige vet en vel aan de kop en aan de borstholte. Was de eend schoon en laat even uitlekken op een rooster.
 2. Meng 2 theelepels zout en 2 theelepels vijfkruidenpoeder en wrijf hier de binnenzijde van de eend mee in. Meng vervolgens de Hoisinsaus, sojabonenpasta, Chu Hou saus en 2 à 3 theelepels vijfkruidenpoeder tot een marinade. Smeer dit mengsel in de buikholte van de eend. Kneus de ongepelde knoflook en 1 lente-ui en steek dit samen met de steranijs en gember (in stukken gesneden en ongeschild) in de buikholte.
 3. Rijg de nek en de buikholte vervolgens goed dicht met prikkers of BBQ-pennen.
 4. Kook vervolgens 1 – 1 ½ liter water en giet dit boven de gootsteen over de eend heen, zodat het vel van de eend mooi strak trekt. Het is het makkelijkste om de eend aan een vleeshaak te hangen.
 5. Laat de eend even uitlekken en bereid in de tussentijd de lak om de eend te lakken. Meng voor het maken van de lak de ingrediënten door elkaar met een beetje kokend water. De maltose is hard, warm deze licht op in de magnetron, zodat deze iets meer vloeibaar wordt en makkelijker mengt. Voeg vervolgens het water koud toe.
 6. Bedruip de hele eend vervolgens met behulp van een (jus)lepel met de lak. Herhaal dit om de paar minuten keer op keer.
 7. Hang de eend 8 tot 10 uur in de koelkast. De huid moet vervolgens als perkament aanvoelen. Mijn alternatief: Hang de eend 6 uur voor de ventilator en draai de eend na elk uur een keer om.
 8. Leg de eend met de borst naar beneden op een rooster boven een braadslee. Doe een klein laagje water in de braadslee, want de eend gaat flink vet lekken. Bak de eend in ongeveer 75 – 90 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden. Houd het vel van de eend regelmatig in de gaten. Deze moet mooi bruin en krokant worden. Als het te hard gaat, kun je de bovenzijde van de eend losjes afdekken met een stuk zilverfolie.
 9. Serveer de eend met pannenkoekjes, dunne reepjes lente-ui (alleen witte deel) en dunne reepjes komkommer (zonder zaadlijst). Warm de pannenkoekjes op in een stoommandje. Neem een pannenkoekje en smeer hier wat Hoisinsaus op. Leg er een stukje eend op, met een lente-uitje en een stukje komkommer. Vouw het pannenkoekje dicht als een envelopje.

Combinatietip: Tsingtao beer

Laat een reactie achter